Hyperhidrosis

Hyperhidrosis, wat houdt dat in? De lichaamstemperatuur van het menselijk lichaam ligt tussen de 35,5 en 38 graden Celsius. Gedurende de dag schommelt de lichaamstemperatuur tussen deze waarden. Dit heeft o.a. te maken met de inspanningen die je doet, de omgevingstemperatuur en de kleding die je draagt. Het lichaam is de hele dag bezig met het 'regelen' van de temperatuur. De reactie bij hitte is zweten, door deze reactie raakt het lichaam de warmte kwijt, bijvoorbeeld zweetvoeten.

Hoe krijg je hyperhidrosis? hyperhidrosis

Het is moeilijk te achterhalen wat de oorzaak is van hyperhidrosis. Men denkt dat het te maken heeft met onze hersenen. Deze geven signalen af aan ons lichaam, in dit geval om te gaan zweten. Wat wel bekend is, is dat het voor een groot deel erfelijk is. Bij veel mensen met hyperhidrosis, komt het in de familie voor. Ook komt het voor dat hyperhidrosis een gevolg is van een ander medisch probleem. Mensen met hyperhidrosis zweten meer dan gemiddeld om hun lichaamstemperatuur in balans te houden.  Vrijwel de hele dag door zweten zij op verschillende plaatsten: onder de armen, de handen, de buik, de rug, het gezicht en de voetzolen. De klachten kunnen tientallen jaren aanhouden en soms zelfs levenslang. Uit een schatting blijkt dat 1% van de bevolking last heeft van hyperhidrosis. Hyperhidrosis komt in verschillende vormen voor. De benaming die men voor je voeten gebruikt is hyperhidrosis plantaris. Mensen kunnen hier op verschillende momenten in hun leven last van krijgen. Van deze groep mensen krijgt een groot deel hiervan mee te maken in de puberteit, wanneer het lichaam door verandering en hormoonschommelingen verandert. Ook kan dit overmatig zweten op verschillende plekken op het lichaam voorkomen.

Hoe is hyperhidrosis te behandelen?

Er zijn verschillende manieren om hyperhidrosis te behandelen. Hierbij valt te denken aan: injecties, het innemen van geneesmiddelen, een plaatselijke behandeling met een vloeistof of een operatie. Het is aan te raden om met dit probleem naar de huisarts te gaan om je te laten informeren.

Bekijk de onderstaande video over hyperhydrosis